Waarom een boek over Cultuurverschillen?

Boek Valse Vrienden gaat over cultuurverschillen België Nederland

Mijn boek Valse Vrienden gaat over de cultuurverschillen tussen België-Nederland. Als je Nederlander of Belg bent en je wilt je zuider- of noorderbuur beter begrijpen dan moet je die boek zeker lezen. Ga je als Nederlander zaken doen met Belgen, of andersom: ga je als Belg zaken doen met Nederlanders dan zal dit boek je behoeden voor heel wat valkuilen.

Maar ook als je als Nederlander een relatie aaanknoopt met een Vlaamse partner of andersom dan moet je dit boek ook echt lezen!

Sinds 1986 in België

In de regel is het Belgische beeld over Nederlanders niet mals: ze zijn arrogant, gierig en ze bedriegen je waar je bijstaat. Meestal slaagt de gereserveerde Belg er goed in om dat beeld voor zich te houden. Maar wat die ‘arrogante’ Ollander niet begrijpt is dat hij voor een groot deel dat negatieve imago over zichzelf afroept. Want nog altijd hebben veel Nederlanders een houding als zou onze zuiderbuur een soort achtergebleven nakomertje zijn: wel lief en best ook wel grappig, maar ook een beetje sullig en dommig. Als je dat als Nederlander naar de Belgen uitstraalt dan maak je in hun landje natuurlijk niet echt makkelijk dikke vrienden…

Lang werd die valse vriendschap tussen België en Nederland van beide kanten met een soort politiek correcte mantel der liefde bedekt. Enerzijds kwam dit doordat de Belgen niet de gewoonte hebben om te zeggen wat ze werkelijk denken en anderzijds omdat die ‘zelfgenoegzame’ Nederlanders het zich gewoonweg niet kunnen voorstellen dat die ‘vriendelijke’ Belgen een gloeiende hekel aan hun hebben.

Hoog tijd dus voor een boek dat uitlegt hoe het werkelijk zit met de relatie België-Nederland.

Mijn nieuwe boek is gebaseerd op vele praktijkervaringen die ik de voorbije 25 jaar heb meegemaakt. Met talloze waar gebeurde anekdotes waarin het meestal goed fout liep, omdat ik dacht dat België en vooral Vlaanderen een soort extra provincie van Nederland is.
Maar Nederlanders die dat denken, komen snel bedrogen uit!

Wat lezers vinden

De Nederlander die bij de bakker ‘croissantjes’ bestelt in plaats van croissants, en op het terras ‘jus d’orange’ vraagt in plaats van appelsiensap, is onmiskenbaar een ‘Ollander’. The devil is in the detail. Evert van Wijk schrijft over de gewoonte van Belgen om niet te zeggen wat ze werkelijk denken.
Bij samenwerking staat vaak in de weg dat Nederlanders uitgaan van vertrouwen, Belgen van wantrouwen. Wie zich in België inschrijft om er te gaan wonen, krijgt de wijkagent op bezoek. Die komt kijken of je er wel écht woont. Met stijgende waardering heb ik dit boek gelezen. Het is géén fluttig cadeauboekje om te lachen. Evert van Wijk beschrijft de verschillen tussen Belgen en Nederlanders degelijk en met goede bronnen. Wat me ongelofelijk voor hem inneemt, is dat hij met zelfspot schrijft over zijn ondernemerschap in de 25 jaar dat hij in Vlaanderen woonde. Over zijn werk als mediatrainer en communicatieadviseur. Schreven maar meer professionals op leeftijd over hun werk, dat is leerzaam. Een les? Belgen vermijden risico’s bij het zakendoen. Dit is geen simpel humorboekje, toch kan je bij de vele anekdotes vaak glimlachen. Uiterst nuttig boek.
Peter van den Besselaar

Vlaamse bescheidenheid versus Hollandse zelfbewustheid. De Bourgondische Vlaming versus de zuinige calvinistische Nederlander. En de formele, gereserveerde Belg versus zijn luidruchtige noorderbuur die wars van hiërarchie is. Een groter contrast tussen twee buurlanden is nauwelijks denkbaar. De auteur, een Nederlandse mediatrainer en coach, die ruim 25 jaar in Vlaanderen woonde en werkte, heeft in al die jaren zijn Hollandse directheid niet verloren. In dit boek draait hij niet om de wederzijdse pijnpunten en culturele valkuilen heen, die hij in al die jaren heeft ervaren. Niet alleen komen clichés aan bod, ook beschrijft hij de grote zakelijke verschillen en analyseert hij het Belgische gecompliceerde politieke stelsel. Volgens de auteur zijn we zeker geen beste buren, maar valse vrienden, die schijnbaar dezelfde taal spreken, maar elkaar niet begrijpen. Een boeiend en kritisch boek voor Belgen en Nederlanders die zich in elkaars volksaard willen verdiepen.
M. van Schaik

NBD Biblion

Ik ben een grensgeval. Een kleine twintig jaar geleden verhuisde ik van België naar Nederland. Als snel voelde ik mij hier als een vis in het water. Nederland is een land dat mij past.
Als grensbewoner, grensarbeider én als Belgische (Vlaamse) gehuwd met een Nederlander werd ik mij ook steeds meer bewust van de cultuurverschillen. Dat is/was evenzeer verrijkend als verwarrend.
Behalve mijn haargrens is zowat mijn hele denken en doen verschoven van het midden naar de zijkant. In mijn hoofd voelt de grootste helft al een beetje meer Nederland.
Belgen en Nederlanders hebben afgezien van de taal niet zoveel gemeen. Ik zag mijn gedachten en gevoelens hieromtrent bevestigd in het boek ‘Valse Vrienden’ van Evert van Wijk. Een ware openbaring.
Wil je weten ook weten waarin de Nederlander écht verschilt van de Belg zonder te vervallen in clichés? Dan moet je dit lezen. Een aanrader. Een grensverleggend boek dat leest als een trein.
Best confronterend, maar zó eerlijk, zó waar en zó herkenbaar.
Matroos Beek

De spijker op z’n kop!

Een geweldig boek, dat haarscherp de verschillen tussen de nederlandse en belgische cultuur omschrijft.

Rob

, Ridderkerk

Prima boek, netjes in folie ingepakt, goede levering. Leuke inhoud.

Bernice

Nederlanders verbannen op Vlaamse muziekfestivals

Het was geen 1 aprilgrap, maar gewoon een poll van de Vlaamse muziekzender studio Brussel. Daaruit bleek dat veel Vlaamse jongeren vinden dat vooral Nederlanders verbannen moesten worden op muziekfestivals.

Het waren geen vuile wc’s, regen of blèrende kinderen. En zelfs als je die ergernissen bij elkaar optelde, dan nog wonnen de Nederlanders glansrijk als zijnde de grootste ergernis.

Vlaamse festivalgangers vinden dat regen dan nog verfrissend is. En vuile wc’s, die horen nu eenmaal thuis of festivals. Maar Nederlanders op festivals zijn een pedante plaag, zo was de algemeen geldende conclusie.

Ook ik had aanvankelijk niet goed in de gaten dat veel Belgen Nederlanders helemaal niet leuk vinden. “Als een Ollander je niet bedrogen heeft dan is hij het vergeten“, hoor je Vlamingen niet voor niets vaak zeggen. 

Valse vrienden-Belgen-knuffelen-een-Nederlander-ook-als-ze-het-niet-menen

…Knuffel vandaag eens een Nederlander, maar niet heus…

In mijn blog houd ik u op de hoogte over het laatste nieuws. Ook haak ik vaak in op actualiteiten die met de cultuurverschillen tussen Belgen en Nederlanders te maken hebben.

Share This
Verified by MonsterInsights