Evert van Wijk viel in veel culturele valkuilen

Ik ben tijdens het zakendoen als Nederlander in België in zowat alle culturele valkuilen gevallen waarin Nederlanders vallen die denken dat het met die cultuurverschillen wel mee zal vallen. “We spreken toch min of meer dezelfde taal?” , denken ze dan…

Ik beschouw me door al die valkuilen dan ook als een bont- en-blauwe ervaringsdeskundige. Dit was voor mij aanleiding om daarover twee boeken te schrijven. Valse Vrienden is mijn nieuwste boek. Het heeft als subtitel waarom we elkaar wel verstaan maar niet begrijpen…

Nederlanders en Belgen die niet in dezelfde culturele valkuilen willen vallen, moeten alleen daarom al dit boek beslist lezen!

Sinds 1986 in België

Na business studies in Londen studeerde ik (*1954) toegepaste communicatie in Gent. Daar deed ik dus mijn eerste interculturele ervaringen met de Belgen op.

Na actief te zijn geweest in de journalistiek, werkte ik als communicatiemanager bij ondermeer de vliegtuigenfabriek Fokker en later als communicatiedirecteur bij Dow Chemical Benelux met hoofdkantoor in Brussel en daarna in Antwerpen. Zo kwam ik halverwege de jaren tachtig in België terecht. Om precies te zijn, werk ik sinds 1986 in België

Vanaf 1991 was ik vanuit Brussel werkzaam als zelfstandig communicatieconsultant. Daarna leidde ik samen met twee Vlaamse partners een communicatiebureau in Gent, waar ik me vooral bezig hield met mediatraining en crisiscommunicatie.

In 1999 besloot ik me met mijn nieuwe firma MediaTrainingBenelux.com als debat- en mediatrainer te richten op deze communicatie-niche. Sindsdien heb ik honderden bedrijfsleiders, tientallen ministers, partijleiders, parlementariërs, een minister-president en een Belgische federale premier gecoacht in interview- en debattechniek voor de krant, radio en tv.

Evert-van-Wijk-culturele-valkuilen-Belgie-Nederland

Workshops in Benelux-organisaties over cultuurverschillen

In 2010 kwam mijn eerste boek uit over de vaak moeizame interculturele samenwerking tussen Belgen en Nederlanders.
Het werd vooral veel gelezen door managers en bedrijfsleiders die werkzaam zijn in Benelux-organisaties.

Sindsdien doe ik heel wat workshops over hoe je de interculturele samenwerking in gemengde (Belgisch-Nederlandse) organisaties kunt bevorderen.

Mijn nieuwe boek Vals Vrienden is niet alleen voor managers interessant die interculturele teams aansturen, maar ook voor privémensen die gewoon meer inzicht willen hebben hoe Belgen en Nederlanders in elkaar zitten.

Ook werkzaam voor de Belgische politiek

Er wordt over mij in België gezegd dat ik waarschijnlijk de eerste Nederlander ben die na de Belgische afscheiding in 1830 erin geslaagd is om als communicatieadviseur werkzaam te zijn op het hoogste niveau van de Belgische politiek.

Ik coachte als mediatrainer en debatspecialist inderdaad jarenlang een oud-premier en ik werk nog altijd voor de Belgische politieke top. Veel mensen die mij kennen, begrijpen niet goed hoe ik daarin geslaagd ben. Dit omdat ik ondanks mijn langdurig verblijf tussen de Belgen er nog altijd een vrij directe stijl op na houd.

Waarom ik dat toch voor elkaar heb gekregen, zult u zeker ook in Valse Vrienden lezen. Al kan ik nu al een tipje van de sluier oplichten: veel heeft ook te maken met het feit dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent. Of m.a.w.: zonder geluk vaart niemand wel…

…De Belgische vakbonden zijn voor buitenlandse managers vaak de grootste cultuurschok…

Interesse in een Workshop of wilt u weten hoe u de samenwerking tussen Belgen en Nederlanders kunt bevorderen?

Share This
Verified by MonsterInsights