Vuile Hollander, ga toch terug naar je eigen land. Hoe vaak heb ik dat al niet mogen horen hier in België? In die zin sta ik niet echt versteld van dat incident in de Kamer toen de liberaal Luk Van Biesen zoiets dergelijks riep naar collega-parlementslid Meryame Kitir (SP.A) met Marokkaanse roots.

Terecht was het land te klein. Wat die Luk Van Biesen deed, was totaal beneden alle peil. In het debat hoor je niet op de persoon te spelen maar op de inhoud. Dit was niet alleen behoorlijk dom, maar ook totaal verwerpelijk. Daarom was het een goede zaak dat Luk van Biesen van zijn partijvoorzitter diep door het stof moest om voor de camera’s van de nationale televisie zijn excuses aan te bieden.

Intussen vraag ik me wel af het ook zo’n grote rel zou zijn geweest als Meryame Kitir Nederlandse roots zou hebben gehad en meneer Van Biesen geroepen had – uiteraard zonder de toevoeging ‘vuile hollander’ – dat ze beter terug zou gaan naar Nederland?

Of ben ik nu appelen met peren aan het vergelijken?

Belgen racistisch?

Als Nederlander met in België meer dan 30 jaar woon- en werkervaring op de teller geloof ik niet dat Belgen racistisch zijn. Ze zijn wel wat xenofober dan de Nederlanders, maar dat valt  heel goed historisch te verklaren. Als je de laatste 400 jaar in tegenstelling tot Nederland als volk vele bezetters hebt gekend dan sta je automatisch wat wantrouwender in het leven.

Daarom kiezen Belgen vaak voor de oude vertrouwde weg. Geven ze de voorkeur aan de mensen die ze kennen. Die uit hun dorp komen of waarmee ze op de universiteit hebben gezeten. Want of je nu Marokkaan, Amerikaan, Turk, Chinees, Congolees of Nederlander bent, als je niet van onder dezelfde kerktoren afkomstig bent, dan hoor je er bij de autochtone Belg niet gemakkelijk bij.

Maar zijn Belgen daarom opeens een racistisch volkje?

Share This
Verified by MonsterInsights