Ik was vrijdag op de eerste editie van de Belgian boatshow in het Nederlandse Breskens. Dat het een Belgian boatshow was en geen Dutch Boatshow werd al meteen duidelijk toen een vriendelijke Vlaamse dame mij vroeg of ik me wilde registreren. Dat moest op een van de twee aanwezige computers die bij de ingang stonden opgesteld. Het enige probleem was echter dat er geen QWERTY maar AZERTY toetsenborden aan de twee pc’s hingen. Hierdoor liep de registratie van de vele honderden bezoekers helemaal in het honderd.
In Nederland kennen ze geen AZERTY. Wel QWERTY. Net als op Engelse en Amerikaanse pc’s. In België hebben ze AZERTY, net als in Frankrijk. Ook dat is een cultuurverschil tussen België en Nederland.
Waar zit het @pestaartje?
Dat de letters op AZERTY- en QWERTY-toetsenborden op een andere plaats staan is nog wel overkomelijk. Maar als je een punt of een @pestaartje wilt zetten, dan moet je bepaalde combinatietoetsen indrukken en dan ontstaan de problemen. Zeker op het moment als je je emailadres wilt invullen. Het lukte mij in ieder geval van geen kanten. Net als de man die naast me op een andere computer bezig was. Hij vloekte binnensmonds, vroeg aan mij of ik wist waar het @penstaartje te vinden was, maar meewarig antwoordde ik hem dat ik met exact hetzelfde probleem worstelde.
Ik kwam er niet uit en lichtelijk geïrriteerd riep ik ten einde raad de hulp in van een van de aanwezige hostessen. Intussen werd de rij achter ons langer en langer.
Investeren in QWERTY-toetsenborden is niet nodig?
“Waarom ze geen QWERTY-toetsenborden hadden?”, vroeg ik de hostess, terwijl ze mijn gegevens intikte.
“Tja, die hebben we niet in Vlaanderen”.
“Maar u bent nu niet in Vlaanderen, maar in Nederland en daar gebruiken ze geen AZERTY-toetsenborden”, zei ik ironisch.
Ze glimlachte vriendelijk, maar antwoord geven deed ze niet. Ik was echter niet van plan om op te geven en zei. “ u investeert hier in een botenshow, u laat een grote luxe feesttent bouwen, u richt hier de boel feestelijk in met fraaie planten en leuke zitjes, maar u vindt het niet nodig om te investeren in twee QWERTY-toetsenborden?”
Heel even keek ze me aan om vervolgens met neergeslagen ogen te stamelen: “maar zo ingewikkeld zijn die AZERTY-borden toch niet meneer?”
Extra zout in de AZERTY -wonde
Eigenlijk had ik wel een beetje met haar te doen, Toch kon ik niet nalaten om nog wat extra zout in de wonde te wrijven. “Als u nu in China een botenshow gaat organiseren, hangt u dan ook een AZERTY-bord aan die computers, of zorgt u dan voor een toetsenbord met Chinese karakters?”
Haar glimlach was intussen verdwenen en ze bleek klaar te zijn met het invullen van mijn gegevens. Strak naast me heen kijkend gaf ze zonder nog een woord te zeggen een printopdracht.
De bedoeling zou zijn dat nu mijn toegangskaart door een van de aanwezige printers zou worden uitgespuwd, maar er gebeurde niks.
Zenuwachtig begon ze op allerlei knopjes te drukken, maar het apparaat weigerde resoluut. “Misschien was het een Nederlandse printer en was ie niet compatibel met AZERTY”, mompelde ik nog net verstaanbaar voor haar.
Ze wierp me een dodelijke blik toe waarop ik haastig toevoegde dat dit maar een grapje was. Ik zou straks wel terugkomen als de printer het weer deed en ik maakte me snel uit de voeten door snel naar binnen te gaan.
Ik bleek trouwens niet de enige te zijn bij wie het geduld op was. Ook de mensen achter mij hielden het voor gezien en gingen zonder dat hun een strobreed in de weg werd gelegd naar binnen.
Een Post-It briefje met instructies
Toen ik een uurtje later de bootshow verliet kon ik niet nalaten om toch nog even te kijken hoe het bij de bezoekersregistratie eraan toeging. De verwarring bleek nog altijd even groot al zag ik wel dat er nu op beide schermen een Post-It briefje was geplakt met instructies hoe je het @pestaartje en de punt moest vormen. Maar de meeste mensen hadden duidelijk geen zin om in de queue te staan en gingen zonder registratie naar binnen.
De vraag waarom de organisatie van de Belgian Boatshow niet voor QWERTY-toetsenborden had gezorgd bleef onbeantwoord. Misschien had men er gewoon niet bij stil gestaan dat AZERTY-toetsenborden in Nederland niet gebruikt worden. Ook dat heeft alles te maken met cultuurverschillen. Maar het gevolg is wel dat hierdoor kostbare marktinformatie voor de organisatie van deze botenshow verloren is gegaan. Ik ben zo goed als zeker dat ze dit bij volgende edities zeker niet meer zal gebeuren…
Over de auteur
Evert van Wijk is Nederbelg en woonde de voorbije 30 jaar afwisselend in Vlaanderen en Nederland. Hij is auteur van verschillende boeken over cultuurverschillen tussen België en Nederland. Zijn laatste boek, Valse Vrienden, verscheen eind 2016. Het is uitgegeven bij Scriptum.nl en verkrijgbaar bij de betere boekhandel.Voor meer informatie: cultuurverschillenbelgienederland.nl Hij houdt ook een blog bij over dit onderwerp dat aan deze website verbonden is.
Ik snap het probleem niet. Toen ik in Nederland woonde gebruikte ik op mijn werk het QWERTY toetsenbord, en thuis AZERTY (was wel voor het e-mail/internet-tijdperk). De verschillen zijn minimaal, dacht ik.
Ik ben het wel met je eens dat QWERTY Angelsaksisch is en AZERTY Frans. Het zou me dan ook niet verbazen dat binnen enkele jaren (een tiental) QWERTY op het Europese vasteland zal verdwijnen.
Ik gebruik overal QWERTY ook als Belg. Die idiote AZERTY is veel te onhandig voor programmeren en is het zoveelste onding dat de Franstaligen ons opgedrongen hebben. Ik denk heus niet dat QWERTY zal verdwijenen
@Noel. Het probleem lijkt me nochtans duidelijk en bovendien tweeledig: verwarring bij de inschrijvers omdat ze al bij het invullen van hun emailadres (de punt en het apestaartje niet konden vinden met als gevolg lange wachttijden. En de organisatie die belangrijke marketinginformatie voor toekomstige evenementen moet ontberen. Die laat hierdoor commerciele kansen liggen.
Beste Evert,
Welkom in de wondere wereld van beurs- en eventregistratie.
Het is een tendens bij organisatoren om de registratie aan de ingang zo onaangenaam, lees tijdrovend en ergernisverwekkend, te maken en dit probleem heeft dus niets te maken met cultuurverschillen. Pre regsitratie online is hier het antwoord.
De bedoeling is dat de beursorganisator op voorhand een idee krijgt van het bezoekersprofiel en de opkomst om commerciële redenen, lees het binnenhalen van sponsers en exposanten. aan de hand van geregistreerde bezoekers .
Verder wenst de beursorganisator geen dure hostessen te betalen ter assistentie van de onaangekondigde bezoeker en nog minder dure printers en computers te huren met al dan niet het toetsenbord naar wens. Voor hetzelfde geld was je gestoten op een ” alfabetische ” of een ” Dvorak simplified ” zoals veelal het geval in plaats van het door jou gewenste ” Sholes ” toetsenbord arrangement, ook wel simplistisch in de volksmond ” Qwerty ” genoemd. Layouts genoeg als je even Wikepedia raadpleegt.
Als ik naar mijn kinderen kijk is de omschakeling tussen Azerty , Qwerty en Alfabetisch echt wel kinderspel te noemen daar zij daar hoegenaamd geen probleem mee hebben. Allen zijn bij ons in gebruik. Een beetje oefening baart kunst ook in deze.
En als je de ergernis en frustratie wil voorkomen kan ik je alleen maar aanraden je te
pre registreren in het comfort van de huiskamer op je Personal Computer.
De beursorganisator en jezelf zullen je dankbaar zijn.